Studiodare

studiodare is a design led architectural practice based in Central London.

Our work extends from the micro to the macro. From transport infrastructure projects including stations and public spaces, to residential schemes and people's homes.

Working at varying scales requires different skills. Our keen attention to detail and clear understanding of how spaces work are our particular strength, and attributes our clients appreciate and value.

We work to solve problems without an agenda of style, preferring to believe that intelligent solutions inform a simple aesthetic providing refined spaces, elegantly detailed, with a critical eye on value and cost.

We are currently working on a new website.

5 Tanner Place
54-58 Tanner Street
London
SE1 3PH  
t. 020 7403 5074  
e. studio@studiodare.com

 

News

Battersea Station Entrance

NORTHERN LINE EXTENSION - LIGHT AT THE END OF THE TUNNEL

February 2014

After almost six years as lead architect Studiodare can see the first glimmers of light at the end of the tunnel.

Working as part of a an integrated and well organised design team led by Halcrow, with an informed and visionary client in the form of TfL, Studiodare have helped take the Northern Line Extension through a Transport and Works order submission (April 2013) and a Public Inquiry review (Dec 2014).

Battersea Station Section

Following numerous design and option studies the project comprises: 3km of twin bore tunnel, a listed building application for Kennington Station, two new sub-surface stations and two ventilation and intervention shafts.

A terminus station at Battersea provides the infrastructure necessary to support the redevelopment of Battersea Power Station, and crucially, the wider Vauxhall Nine Elms and Battersea Opportunity Area.

Battersea Station Interior

A simple glazed pavilion provides the point of entry to the station and, as lightwell, introduces natural light to the basement level ticket hall below. The pavilion is framed by a large portal structure, further signifying the location of the station entrance within the streetscape. This portal also provides a functional role - housing ventilation ducts that supply air to the basement levels of the station box.

Battersea Station Intermediate Concourse

Nine Elms Ticket Hall

Internally, the volume of the station box is exploited to great dramatic effect. As envisioned, a blue glazed wall wraps around the interior of the box, extending approximately 12m from soffit to platform level. This blue envelope defines the volume of the station box and helps achieve what should be a spectacular architectural space.

Nine Elms Station is located midway along the proposed route. The station entrance is strategically positioned on Wandsworth Road to provide ease of transport interchange and to support further regeneration in the area.

Nine Elms Platform

The station is entered through a generous double-height ticket hall with a single bank of escalators leading from ticket hall to platform level – some 22m below. All internal planning has been carefully arranged to provide a clear, simple and unambiguous route for passengers.

As at Battersea, the intention is to introduce natural light where possible. The illustrative design shows a large rooflight at the top of the escalators symbolically drawing passengers towards the exit. Here too the volume of the station box has been exploited to great dramatic effect – again wrapped in a taut blue membrane.

Nine Elms Ticket Hall

The designs show both stations supported by massive exposed concrete columns and beams. This tough palette has been chosen for durability and strength, but also as a permanent expression of the immense loads of underground construction.

The Northern Line Extension provides a vital public transport link for the area and the infrastructure necessary for the planned developments in the Vauxhall Nine Elms Battersea Opportunity Area: 195 hectares of former industrial land between Lambeth Bridge and Chelsea Bridge. This is an exceptional project, and one Studiodare are extremely proud to have been involved with.

Britain’s Future Home – Sunday Times Competition Shortlisted Project

August 2013, London, UK

 

Studiodare’s sustainable concept design, Triptech House, has been shortlisted for the British Homes Awards, organised by the Sunday Times.

As the name suggests, Triptech House is split into three elements: a large atrium exploiting daylight and adding visual drama; a central core containing all the building’s services; and adaptable living spaces, which can be customised easily by the building occupant.

Flexibility has been placed at the heart of our design. In particular, we are conscious that people’s needs change and that their house should be able to do so too. Therefore, without altering its exterior, this house can be a large family home, be converted into smaller apartments, or even include a separate office.


More of the ideas behind the house can be seen in this Video.

Video Ideas

An overview of our design development is Presented Here.

Overview Presentation

The winning design will be chosen by the public.

To vote, please visit the Sunday Times website from the 11th August.

Urban Living

June 2013, London, UK.

Studiodare are currently developing proposals for a development of 90+ apartments on an inner city site in South London. With excellent transport links the development will be a model of sustainable development, providing much need housing and helping reinstate the urban grain of what is currently a town centre ‘gap’ site.

Kennington Station Listed Building Application

May 2013,London, UK


As part of the works on the proposed Northern Line Extension, Studiodare has submitted a Listed Building application for the Grade II listed Kennington Station. 

The design provides new cross passages at platform level to ease congestion with passengers inter-changing between the Charring Cross and Bank branches of the Northern line.

The work includes removing much of the platform clutter to re-instate the full platform width and re-tiling the platform tunnels to match the original.

Northern Line Extension to Battersea

April 2013,London, UK

 

As lead architect on a Halcrow led multi-disciplinary team, Studiodare Architects has completed designs for two new underground stations and two mid-line ventilation shafts on the extension of the Northern Line to Battersea.

The designs have now been incorporated in a Transport and Works Act Order and submitted for approval to the Secretary of State for Transport.

This significant milestone builds on Studiodare’s ongoing role as lead architect on the Northern line Extension, which began with the original Feasibility Study in 2008.

In the shadow of the Shard

March 2013,London, UK

 

Following an intense period of activity Studiodare Architects have moved into new larger offices.

Located off the very chic Bermondsey Street, in the creative heart of Southwark, the new office is an open plan converted warehouse and provides studiodare with the additional space required to meet an increasing workload.

Contact details:

Studiodare
5 Tanner Place
54-58 Tanner Street
London
SE1 3PH

website statistics